Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη

Nota Kimothoi© Nότα Κυμοθόη
Νότα Κυμοθόη, απόσπασμα από Ποίησή μου με τον τίτλο "Ερατώ" "Παίξε ω Μούσα Ερατώ την άρπα την ανθρώπινη αυτήν οπού αγγίζει τις καρδιές των άκαρδων ανθρώπων που είπαν λόγια ερωτικά και λόγια της αγάπης"/Art Nota Kymothoe© Nότα Κυμοθόη

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ "ΚΡΟΝΟΥ ΗΜΕΡΑ ή ΣΑΒΒΑΤΟ ή SATURDAY"


ΝΟΤΑ ΚΥΜΟΘΟΗ
ΚΡΟΝΟΥ ΗΜΕΡΑ ή ΣΑΒΒΑΤΟ ή SATURDAY

ΚΡΟΝΟΥ ΗΜΕΡΑ ή ΣΑΒΒΑΤΟ ή «Saturday» σύμφωνα με την Αγγλική γλώσσα ή Κρονία σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες είναι η ημέρα που είναι αφιερωμένη στον Κρόνο (Saturn) στην αγγλική γλώσσα κι από εκεί η ονομασία «Saturday»...Σάββατο σύμφωνα με τους Εβραίους είναι η ημέρα του ΣΑΒΒΑ Θεού των Εβραίων. Στην Ινδία των Ινδουιστών υπάρχει ο ΣΙΒΑ που είναι ο Διόνυσος. Αλλά και η λέξη Κρόνος ως θεός απαντάται και στην Ινδική ως Κρονί, δαιμονικός θεός.

Ποιος ήταν όμως ο Κρόνος σύμφωνα με την ελληνική Μυθολογία; Ήταν ο ηγέτης κι ο νεότερος της πρώτης γενεάς των Τιτάνων θεών, απογόνων της Γαίας και του Ουρανού. Νικώντας τον πατέρα του Ουρανό με τη βοήθεια της μητέρας του Γαίας (απ΄εδώ υπάρχει μέσα στο DNA των αντρών η αντιπαλότητα στις σχέσεις πατέρα-γιού;) κυβέρνησε κατά την ΧΡΥΣΗ ΕΠΟΧΗ το γένος των ανθρώπων! Πονηρός και φιλόδοξος, παντρεύτηκε την αδερφή του Ρέα και κατάπινε τα παιδιά του για να μη του κάνουν ότι έκανε αυτός στον πατέρα του. Κυβέρνησε το γένος των ανθρώπων και τον λάτρευαν σαν Θεό καθισμένο σε θρόνο με ένα δρεπάνι. 



Στην Αθήνα υπήρχε ιερό του κοντά στον Ιλισσό, όπου γιορτάζονταν τα Κρόνια κι ήταν αργία και ημέρα που πρόσφεραν φρούτα και ξηρούς καρπούς κι έτρωγαν μαζί όλοι δίχως διαχωρισμό φτωχών και πλουσίων, δούλων κι ελεύθερων.
Η αδερφή του Κρόνου, αλλά και γυναίκα του, η Ρέα, έκρυψε ένα τους παιδί όταν γεννήθηκε κι αντί αυτού, του έδωσε μια φασκιωμένη πέτρα για να φάει. Η Ρέα ξεγέλασε τον Κρόνο. Το παιδί αυτό ήταν ο Δίας και η μάνα του Ρέα με το γιο της Δία κατάφεραν ν΄ απελευθερώσουν και τα άλλα του αδέρφια και παιδιά της. 
Αλλά ο Κρόνος αντιστάθηκε στον πόλεμο αυτό συμμαχώντας με τους άλλους Τιτάνες κι αυτό κράτησε 10 χρόνια, τη γνωστή Τιτανομαχία, κατά την οποία εξολόθρευσαν τον Κρόνο. Νίκησε ο Δίας. Και στη θέση του ναού, όπου γιόρταζαν τα Κρόνια, χτίστηκαν Ναοί υπέρ του Δία ή ΖΕΥ, έτσι χτίστηκε ο περίφημος ναός στην Αθήνα, του Ολυμπίου Διός κι αυτός στην Ολυμπία.


Κρόνος ή Χρόνος, αποτελεί την ονομασία του αρχαίου αυτού θεού και δόθηκε το όνομά του και στον γνωστό πλανήτη. Στη φωτογραφία αποτυπώνεται με χρώμα το βόρειο μέρος (Βόρειος πόλος) του Κρόνου, που σχηματίζεται σε σχήμα ΕΞΑΓΩΝΟΥ. 
Σχήμα που αποτελεί και σύμβολο για πολλούς ανθρώπους Μύστες. 
Επειδή σχηματίζεται και ως οφθαλμός από εικόνες τηλεσκοπίων στο κέντρο του, δημιούργησαν τη γνωστή ΜΑΤΟΧΑΝΤΡΑ ως φυλακτό, που εικονιζόταν στο βωμό του και συμβόλιζε στην αρχαιότητα τον ΚΡΟΝΟ. Αλλά ταυτόχρονα ασκούσε και μια επίδραση όσον αφορά την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ αυτού που το φορούσε. Τον προστάτευε δηλαδή από το ΜΑΤΙ του πατροκτόνου. Στη συνέχεια έφτασε ως τις ημέρες μας να προστατεύει από το...κακό μάτι, η γνωστή ματόχαντρα. Με το σχήμα τους θυμίζουν το βάσκανο μάτι ή εκείνο του Κρόνου και είναι θαλασσί γιατί σύμφωνα με τις λαϊκές παραδόσεις οι γαλανομάτηδες ματιάζουν πιο εύκολα, γιατί τα μάτια τους είναι ψυχρά όπως εκείνος ο Βόρειος Πόλος του Κρόνου. Αλλά το κακό μάτι μπορεί να προέρχεται κι από αρνητική ενέργεια κάποιου με μαύρα μάτια ή καφέ ή γκρίζα... Η ποιότητα του βλέμματος εξαρτάται ως φαίνεται από τα συναισθήματά μας,  αλλά φαίνεται πως μερικοί άνθρωποι έχουν εντονότερο βλέμμα από άλλους. Πιο διεισδυτική ματιά και κάποιοι/ες μπορούν μέσα από το βλέμμα του άλλου να κατανοήσουν τι κρύβει ο εσωτερικός τους κόσμος. Το βλέμμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής. 
Σήμερα ο κόσμος μιλάει για «ηλεκτρομαγνητική διαταραχή βιοενεργειακού πεδίου» ή καρμική επίδραση από τον Κρόνο σε σχέση με τα ζώδια και την ημέρα γέννησης τους καθενός... Το κάρμα είναι Σανσκριτική λέξη και σημαίνει "δράση". Το κάρμα αναφέρεται στην έννοια  που υπάρχει σαν άγραφος νόμος στη σχέση μεταξύ αιτίας κι αποτελέσματος, προσδιορίζοντας ότι κάθε πράξη του ανθρώπου είναι αποτέλεσμα αιτίας του παρελθόντος και συγχρόνως αιτία άλλων πράξεων που θ΄ ακολουθήσουν στο μέλλον. Όσο όμως ο άνθρωπος εξελίσσεται τόσο λιγότερο εξαρτάται από τα "δεσμά του κάρμα" που έχει με συνέπεια να καταστεί ο ίδιος συνειδητός δημιουργός των συνθηκών της ζωής του. Ο Κρόνος λοιπόν σαν άρχοντας του Κάρμα φέρνει στην επιφάνεια όλο το ΠΑΡΕΛΘΟΝ για να κατανοήσετε στο ΠΑΡΟΝ μέσα από μια καθαρά πειθαρχημένη επιδίωξή σας, όλους εκείνους τους ΣΤΟΧΟΥΣ και όλα τα ΟΝΕΙΡΑ σας μέσα από όλες τις εμπειρίες σας ώστε να χτίσετε ΈΝΑ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ για εσάς και για τους άλλους γύρω σας! Ο Κρόνος κάνει τους ανθρώπους σκληρούς και δίχως συναισθήματα, ενώ αναπτύσσει το Νου και την ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ κάνοντας τους ανθρώπους να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον. Δεν είναι τυχαία η σημερινή συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο... 


Είναι, σύμφωνα με τους Ρωμαίους ο Θεός της Συγκομιδής. ότι δηλαδή έχεις σπείρει αυτά θα θερίσεις. Δηλαδή ο καθένας ας συγκεντρώσει όλες εκείνες τις επιτεύξεις του, τις γνώσεις του κι όλα τα έργα του κι ας τολμήσει μέσα σε όποιο χάος κι αν υπάρχει, όποιας κρίσης, να κάνει πράγματα!..
Σάββατο λοιπόν, έβδομη ημέρα της Εβδομάδας ξεκινώντας ως πρώτη από την Κυριακή αφιερωμένη στον Κύριο=Θεό.

Σάββατο ημέρα αργίας και λατρείας για τους Εβραίους κι έχουμε συνηθίσει να λέμε "Καλό Σαββατοκύριακο"...για δυο ημέρες αργίας, όπως είχαν καθιερωθεί και υπάρχουν ακόμα, λόγω θρησκευτικής λατρείας Εβραίων το Σάββατο και των Χριστιανών η Κυριακή. Ενώ για τους Μουσουλμάνους ημέρα λατρείας είναι η Παρασκευή. (συνεχίζεται)

{απόσπασμα από το βιβλίο μου "ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"}
εικόνες: από το internet που απεικονίζουν τον Κρόνο πλανήτη και τον Θεό Κρόνο των αρχαίων ΕΛλήνων, ευχαριστώ
Με φως και αγάπη
Νότα Κυμοθόη© Nota Kimothoi
Άδεια Creative Commons
Αυτό το εργασία χορηγείται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές .

© Nότα Κυμοθόη 



Δεν υπάρχουν σχόλια: